Španělský ptáček
Hospodská klasika z hovězího masa, kterou si stejně poctivě zvládnete připravit i bez problému doma. Španělský ptáček s rýží má své kouzlo a nejeden milovník české kuchyně na něj nedá dopustit. Co vy?
800 g hovězího zadního
100 g debrecínských párků
80 g anglické slaniny nebo špeku
6 vejcí vařených natvrdo
6 nakládaných okurek
Cibule nakrájená na měsíčky
Cibule nahrubo na základ omáčky
6 lžic plnotučné hořčice
2 lžíce vepřového sádla
30 g hladké mouky
Snítky tymiánu
Vývar dle potřeby
Pepř
Sůl
Kuchyňský provázek

Hovězí zadní nakrájíme na 6 stejně velkých plátků přes vlákno. Pomocí paličky naklepeme přes potravinářskou fólii na velmi tenké plátky. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek masa dáme anglickou slaninu nebo špek, nakládanou okurku, párek, na měsíčky nakrájenou cibuli a celé vejce uvařené natvrdo. Vše důkladně zabalíme, utáhneme a kuchyňským provázkem svážeme. Znovu osolíme a opepříme.
Do pekáče dáme lžíci sádla a necháme ho rozpálit. Zprudka opečeme maso po všech stranách
a vyndáme ho z pekáče zpět na talíř.
Do tuku po opečených ptáčcích přidáme lžíci sádla a orestujeme na něm cibulku nakrájenou nahrubo. Rovnou do základu přidáme snítky tymiánu a cibulku restujeme dotmava, zakápneme vodou a znovu restujeme. To vše opakujeme až 5krát, než je cibulka dokonale orestovaná. Do pekáče vložíme ptáčky. Zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby na 140–150 °C cca na 2 až 3 hodiny.
Po upečení vyndáme ptáčky z pekáče. Omáčku v něm zredukujeme, přidáme mouku, zarestujeme
a podlijeme vývarem. Provaříme aspoň 30 minut. Nakonec omáčku propasírujeme, aby byla dokonale hladká. Dochutíme pepřem. Z ptáčků odstraníme provázek a vrátíme je zpět do pekáče a prohřejeme.
Ptáčky přelijeme omáčkou a můžeme podávat s rýží.
Protože vždy usilujeme o co nejvyšší kvalitu, všechny zobrazené produkty nemusí být vždy dostupné.