Pečené vepřové ocásky
Méně známý, ale velmi chutný kus masa, který si žádá vaši pozornost. Už jste někdy zkusili pečené vepřové ocásky? Tento snadný recept vás zajisté mile překvapí, obzvlášť pokud holdujete pečínkám z trouby.
1200 g vepřového ocásku
80 g rajčatového protlaku
500 g cibule
120 g anglické slaniny
Snítky tymiánu
5 ks bobkového listu
1 lžíce sádla
5 stroužků česneku
Špek na protnutí
2 dl červeného vína
2 dl černého piva
2 lžičky cukru
80 g červeného vinného octa
Sůl
Pepř

Nejprve si připravíme marinádu. V hrnci si rozpálíme sádlo. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na plátky a slaninu nakrájenou na kostičky. Osolíme a restujeme, dokud cibule nezezlátne.
Do základu přidáme tymián a bobkový list. Přisypeme cukr, který necháme zkaramelizovat. Vše zalijeme vinným octem, vínem a pivem. Necháme zredukovat.
Vepřový ocásek protkneme česnekem, špekem a zapícháme do něj snítky tymiánu. Dobře osolíme
a opepříme.
Maso potřeme kvalitním rajčatovým protlakem, dáme do pekáče a zalijeme marinádou. Pokud máme málo šťávy, můžeme přidat trochu vína a piva.
Necháme v lednici marinovat do druhého dne.
Ocásek pečeme přiklopený při 140 °C v troubě cca 45 minut. Potom teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme dalších 15 minut.
Protože vždy usilujeme o co nejvyšší kvalitu, všechny zobrazené produkty nemusí být vždy dostupné.