Hovězí hamburger
Poctivý hamburger z hovězího je hvězdou snad každé grilovačky. A pokud mu nechybí křupavá slanina, salát a skvěle ochucená omáčka, nemůžete zkrátka šlápnout vedle. Na takový se totiž budou stát pořádné fronty!
Na omáčku gribiche
100 g cornichons okurek
50 g kaparů
2 vařená vejce
2 lžíce majonézy
Cibule
Hladkolistá petržel
Kerblík
Pažitka
Pepř
Sůl

Maso
800 g hovězího mletého mělněného
Sůl
Pepř
100 g másla
Rozmarýn
8 plátků anglické slaniny
4 plátky ledového salátu
Rajčata

Na bulky
250 g hladké mouky
1 vejce
1 žloutek
80 g másla
Sůl
Kvásek
120 ml mléka
20 g cukru
20 g droždí
Sezam na posypání
1 žloutek na potření bulek


Hovězí maso dáme do misky, osolíme a opepříme. Studené máslo nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do masa. Přidáme najemno nasekaný rozmarýn, pepř, trochu soli a všechno propracujeme. Utvoříme stejné placaté kusy masa. Rozpálíme gril a grilujeme na stupeň medium cca 3 minuty z každé strany. Opečené burgery odložíme odpočívat do tepla.
Mezitím si připravíme omáčku gribiche. Nasekáme najemno cibulku, okurky cornichons, kapary, vejce natvrdo, kerblík a pažitku. Přidáme majonézu a promícháme se solí a pepřem.
Na gril vrátíme burgery, anglickou slaninu a rozpůlené housky. Mezi grilováním si nakrájíme rajčata
a připravíme ledový salát. Zeleninu nejdříve ochutíme citronovou šťávou a solí.
Do opečené housky nakonec skládáme omáčku gribiche, ledový salát, maso, křupavou slaninu, rajčata. Přiklopíme horní stranou bulky.

Postup na bulky:
Předehřejeme si mléko na 45 °C, přidáme cukr, droždí a 50 g hladké mouky. Promícháme a kvásek necháme v teple vzejít. Zbytek mouky prosypeme přes síto, přidáme vejce, žloutek, 80 g rozpuštěného másla a sůl. Dáme do hnětacího stroje společně s kváskem a hněteme v hladké těsto.
Nejlepší je těsto nechat kynout do druhého dne pomalu přikryté v lednici.
Poté vyjmeme, necháme v teple nakynout. Těsto rozdělíme na 4 porce a vytvoříme 4 stejné bulky. Bulky dáme na pečicí papír a znovu je necháme vykynout. Potřeme žloutkem a posypeme sezamem. Pečeme při 190 °C 18 až 20 minut.
Protože vždy usilujeme o co nejvyšší kvalitu, všechny zobrazené produkty nemusí být vždy dostupné.