Vepřová kotleta s panenkou
Chcete si dopřát pořádný kus kvalitního masa bez sytých příloh navíc? I jídla z vepřového mohou být nenáročná na suroviny a přípravu. Náš nový recept s T-bone steakem pod taktovkou Jana Punčocháře je toho důkazem!
1 kg vepřového T-bone (4 ks)
Sůl
Pepř
Šalvěj
Olivový olej
Máslo
8 ks stroužků česneku
1 citron
50 ml bílého vína

Kotlety naklepeme z obou stran, panenku jen lehce. Vytvarujeme do původního tvaru.
Mezitím si pořádně rozpálíme pánev. Nakrájíme čerstvou šalvěj a v misce ji osolíme, opepříme
a zalijeme olivovým olejem, až nám vznikne marináda. Maso jí potřeme z vrchní strany.
Na pánev dáme kapku oleje a vložíme do ní maso potřenou stranou dolů. Opékáme, dokud maso nezkaramelizuje a nepřichytne k pánvi. Zbytkem marinády potřeme i druhou stranu.
Pečeme 2 minuty z obou stran. Přichycené maso z pánve jednoduše odlepíme přidáním kousku másla.
Opečeme maso i kost a necháme 10 minut odpočinout zabalené v alobalu.
Pánvičku s olejem rozehřejeme na mírném ohni a dáme do ní pár stroužků rozdrceného, neoloupaného česneku. Přidáme šalvěj, trochu másla a odpočaté kotlety s panenkou, které jsme vyndali z alobalu. Na pánvi poléváme maso rozpuštěným česnekovým máslem se šalvějí, po chvíli otočíme a znovu polejeme. Upečené maso položíme do alobalu a už nebalíme.
Oloupeme si dva stroužky česneku, nakrájíme najemno a přihodíme do výpeku v pánvi. Přidáme šalvěj a kůru z citronu a šťávu z alobalu, která nám zbyla po odpočívání masa. Přidáme máslo
a zpěníme česnek. Zakápneme bílým vínem, které necháme odpařit.
Nakonec pánev vypneme a omáčku zahustíme studeným máslem. Pokud se máslo srazí, přilejeme do omáčky trochu vody nebo vývaru. Vrátíme kotletu s panenkou a přelejeme šťávou. Nakonec můžeme zakápnout citronovou šťávou.
Salát dochutíme šťávou z citronu, solí, pepřem a olivovým olejem.
Kotletu s panenkou položíme na salátové lůžko a přelejeme omáčkou.
Nejlepší příloha je dobrý čerstvý chléb.
Protože vždy usilujeme o co nejvyšší kvalitu, všechny zobrazené produkty nemusí být vždy dostupné.